PVF wil spoedassembleevergadering over rijstsector - PVF

Search
Go to content

Main menu:

Actueel archief

PVF wil spoedassembleevergadering over rijstsector
Nickerie, 25 Augustus 2014

De Politieke Vleugel van de FAL (PVF) roept het parlement op om in een spoedvergadering samen met de regering de ernstige situatie in de rijstsector te bespreken en een oplossing te zoeken. Dit is nodig om de sector in het belang van de natie te beschermen en te behouden.


De PVF, onder leiding van Soedeshchand Jairam, die ook directeur is van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron), stelt dat de boeren enorme verliezen lijden. Er moet dringend iets gedaan worden anders zal het verkeerd aflopen. De overheid heeft volgens PVF de afgelopen periode kostprijs verlagende maatregelen heeft getroffen, via verbetering van de infrastructuur, voorlichting en zaaizaadvoorziening. Toch zijn de padieprijzen met een grotere marge gedaald dan die kostprijsverlaging. Zo bedroeg de padieprijs enkele jaren geleden SRD 75 en hoger.

Op basis van calculaties van de padieboeren organisaties bedraagt de kostprijs voor dit seizoen ongeveer SRD 70 per baal natte padie (79 kg), terwijl de huidige padieprijs gedaald is naar gemiddeld SRD 45 per baal. Het verlies is SRD 25 per baal. Uitgaande van een inzaai van 30.000 ha, komt het totaal verlies neer op ongeveer SRD 50 miljoen. Daar de boeren al een achterstand hebben, in de aflossing van hun schulden, zullen zij met dit grote verlies niet eens in staat zijn om die achterstand bij de banken af te lossen, laat staan hun normale seizoenlening, stelt de PVF. Dit betekent dat bij handhaving van de huidige prijs van SRD 45 per baal, de continuïteit van de sector ernstig in gevaar is. Vanwege de duizenden arbeidsplaatsen die de sector biedt, de voedselvoorziening voor Suriname, de deviezeninkomsten, de positieve effecten naar andere sectoren toe, is het noodzakelijk om de sector verder te beschermen en te behouden, meent de PVF.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu