PVF: Vertrouwen in Surinaamse economie neemt verder af - PVF

Search
Go to content

Main menu:

Actueel archief

PVF: Vertrouwen in Surinaamse economie neemt verder af

20 Dec 2016

De overheid moet de maatregelen die zij al langer dan een jaar neemt om de wisselkoersen te stabiliseren, evalueren, schrijft de voorzitter van de Politieke vleugel van de FAL (PVF), Soedeshchand Jairam in een persbericht. “We merken dat de koersen nog steeds schommelen en er worden nu nieuwe maatregelen getroffen om de koersen kunstmatig te beheersen. Uiteindelijk lijkt het alsof de eerder genomen maatregelen, zoals de vrije wisselkoersen deels teruggedraaid zullen worden.”

De overheid heeft onlangs tal van maatregelen aangekondigd in het kader van de ordening van de valuta markt. Er zal ook met een bedrag van 5 miljoen US dollars geïntervenieerd worden, waardoor de wisselkoers onderdrukt zou kunnen worden. Ondanks die maatregelen, is de gewenste stabiliteit nog lang niet zichtbaar. Jairam schrijft dat het vertrouwen in de Surinaamse economie verder afneemt wat ten koste gaat van de economische ontwikkeling.

Jairam meent dat bij een evaluatie zal blijken dat met de maatregelen die tot nu toe zijn doorgevoerd, zoals de devaluatie, opvoeren van staatsschulden, de verhoging van belastingen, vermindering of afschaffing van subsidies, slechts de vraagzijde (koopkracht) is verzwakt. Deze maatregelen worden in feite doorgevoerd om ruimte en mogelijkheden te creëren om uiteindelijk de aanbodzijde (productie) te kunnen opvoeren, waardoor de afgezwakte koopkracht op termijn zou kunnen herstellen. Echter blijkt dat de noodzakelijke voorzieningen aan de aanbodzijde (de productie) nog steeds uitblijft, waardoor die maatregelen aan de vraagzijde niet de gewenste vruchten aflevert en op termijn juist een negatief effect kan hebben op de economie.

Jairam geeft aan dat een economisch herstelplan op basis van deze benadering noodzakelijk is voor Suriname, omdat de huidige crisis niet alleen maar voortvloeit uit de daling van de exportopbrengsten. De economie van Suriname is al decennia instabiel en zwak, echter was die instabiliteit in de periode 2005 en 2013 opgeheven vanwege zeer hoge prijzen voor olie en goud.

Jairam pleit voor aanpassing van het grondbeleid en hervorming van de publieke sector en ondersteunende instituten, overhevelen van ambtenaren naar productieve sectoren en opvoeren van de efficiency van het overheidsapparaat, waardoor het begrotingstekort gereduceerd en de nationale productie opgevoerd kan worden.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu