Jairam bevordert bewustwordingscampagne landbouwers - PVF

Search
Go to content

Main menu:

Actueel archief

Jairam bevordert bewustwordingscampagne landbouwers

Starnieuws, 3 maart 2014

Soedeshchand Jairam, directeur van het Anne Van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) en voorzitter van de Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (PVF), geeft meer ‘body’ aan de bewustwordingscampagnes voor landbouwers in het district Nickerie. Jairam vergadert in de verschillende ressorten in het district en houdt dan de landbouwers de knelpunten van de sector voor en draagt eventueel oplossingen aan.

Jairam heeft te Wageningen kenbaar gemaakt dat samenbundeling en samenwerking onder de landbouwers erg belangrijk is. Ook zijn zaken als bemesting, ziekten, plagen en bestrijding besproken. Jairam heeft benadrukt dat voor de agrarische ontwikkeling niet alleen maar de verbetering van de infrastructuur een noodzaak is, maar ook de organisatie ontwikkeling, inputvoorziening, de informatievoorziening, innovatie, instituten en incentives zijn belangrijke zaken waarop er bijzondere aandacht moet worden besteed. “Heel belangrijk is dat men zich er bewust van moet zijn dat niet alleen de overheid, maar ook de inspanning van de andere groepen belangrijk is”, deelt Jairam mee.

Samenwerken belangrijk

Door een goede boerenorganisatie op te zetten, kunnen boeren beter hun stem laten horen. Ook kunnen zij werken aan ‘fairtrade’. Aangezien de markt voor rijst geliberaliseerd is, zullen landbouwers veel meer kansen hebben om hun zaken over afzet zelf af te handelen. Maar, hiervoor is bundeling nodig. Volgens Jairam kan een effectieve organisatie de boeren een extra winstmarge van twintig procent opleveren.

“De herstructurering van de interne markt door coöperaties zal de positie van de producenten verbeteren, omdat de boeren daardoor een betere prijs kunnen afdwingen voor hun producten en goedkopere input kunnen aanschaffen. Dan zijn de boeren er voor elkaar en zij weten allemaal wat zij zelf in deze rijstsector meemaken. Dus komen tot oplossingen en elkaar begrijpen zal gemakkelijker gaan, omdat zij allemaal in hetzelfde schuitje varen”, merkt Jairam op.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu